Szukaj

Nadciąga zima, a wraz nią chłody, mróz i częste w tym czasie przeziębienia.

Aby uchronić się od uciążliwego kataru, kaszlu i chrypy oraz absencji w szkole, zadbaj o ciepłe, rozgrzewające napoje, które możesz spożywać w domu, ale również zabrać do szkoły w modnym od paru sezonach kubku termicznym lub niewielkim termosie.

W okresie zimowym bardzo ważne jest spożywanie ciepłych posiłków, w tym napojów, najlepiej o dodatkowych rozgrzewających właściwościach. Warto uzupełniać tradycyjne herbaty o imbir, goździki i cynamon, a kawę o cynamon, anyż, goździki, czy nawet pieprz kajeński.

 

Przepis pierwszy

Przeciwzapalny shot  (wspierający odporność!)

5-6 porcji

  • 3 jabłka
  • 2 cytryny
  • 70 g korzenia imbiru (ok. 7 cm dość grubego kawałka)

Cytryny i imbir obierz.

Wszystkie składniki przepuść przez wolnoobrotową wyciskarkę do soków. Jeśli nie posiadasz takiego  urządzenia w domu, możesz jabłka i imbir zetrzeć na drobnej tarce, a sok z cytryn wycisnąć ręcznie.

Już 50ml tego soku wpłynie korzystnie na pobudzenie układu odpornościowego. Można przygotować większą ilość napoju i przechowywać go w lodówce do tygodnia, ale pamiętajmy, że najlepsze właściwości ma ten przygotowany „na świeżo”.  Jeśli nie lubisz pić zimą schłodzonych napojów popij dzienną dawkę ulubioną ciepłą herbatą lub ciepłą wodą.

Przepis pochodzi z książki „Happy food” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta o podtytule „Brzuch to nasz  <drugi mózg>, więc czujesz się tak, jak jesz.”Autorzy zajmują się zagadnieniem wpływu odżywiania na pracę mózgu i nasze samopoczucie.

Przepis drugi

Herbata lipowa z pomarańczą na przeziębienie

  • 4-5 szklanek
  • 4 torebki herbaty lipowej ekspresowej
  • ¾ litra wrzącej wody
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 1 laska wanilii przecięta wzdłuż na pół
  • 8 goździków
  • 5 łyżek płynnego miodu ¼ l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • ew. skórka z pomarańczy do dekoracji

Zalej herbatę lipową z przyprawami wrzątkiem i odstaw do naciągnięcia na ok. 15 min. Dodaj sok z pomarańczy. Wymieszaj i ponownie podgrzej. Do lekko przestudzonej herbaty dodaj miód, pozwoli to zachować maksimum jego właściwości. Wlej do wysokich szklanek i ozdób spiralką ze skórki pomarańczowej.

Przepis pochodzi z wydania świątecznego Haushaltsjournal z 1999r. Sprawdzony napój napotny. Wypić najlepiej wieczorem lub przed przymusowym leżeniem i wygrzewaniem się. Sok z pomarańczy pomaga zniwelować zapach herbaty lipowej, który nie wszyscy lubią.

 

Przepis trzeci

Czarna magia z pomarańczą

1 filiżanka

  • 25 ml espresso
  • 1 kostka brązowego cukru
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • szczypta świeżo startej skórki z pomarańczy
  • szczypta imbiru i cynamonu

Ubij śmietankę, dodaj łyżkę syropu klonowego i łyżeczkę soku z pomarańczy. Do filiżanki włóż kostkę brązowego cukru, cynamon i imbir. Zaparz espresso i wlej do filiżanki. Uzupełnij filiżankę bitą śmietaną i posyp tartą skórką z pomarańczy. Pamiętaj, tą wspaniałą zimową kawę traktuj raczej jako deser! J

Przepis czwarty

Kawa śmietanowo – korzenna

1 filiżanka

  • 25 ml espresso
  • 100 ml mleka
  • 1 kopiata łyżeczka mieszanki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta  przyprawy sumak (dostępny w sklepach internetowych lub na stoiskach z przyprawami na wagę w rzeszowskich galeriach handlowych)

Wlej mleko do wysokiego naczynia i spień je na gorąco razem z przyprawą korzenną. Zaparz espresso. Wlej do filiżanki spienione mleko, a potem kawę. Całość posyp przyprawą sumak.

Oba powyższe przepisy na zimową kawę opublikowała  pani Ewa Awdziejczyk w wydawnictwach Twojego Stylu. Kawa wg ostatnich badań nie jest szkodliwa w małych ilościach, dlatego przepisy na zimową wersję czarnego naparu mogą się znaleźć na stronie internetowej naszej szkoły. Przedstawione przepisy nieznacznie różnią się od wersji autorskiej.

Rzeczywiście, badania naukowe ostatnich lat wykazują pozytywny wpływ umiarkowanych ilości kawy na nasze zdrowie. Bezpiecznie możemy spożywać 3-4 filiżanek naparu dziennie. Pamiętajmy jednak, że korzystne działanie wykazano dla kawy czarnej, a nie słodkiego cappuccino z górą bitej śmietany i polewą! J  Jeśli jednak będziemy pamiętać o zdrowym rozsądku, to w okresie jesienno-zimowym możemy sobie pozwolić na małe co nieco… J

 

Przepis piąty

Najprostszy napój rozgrzewający

1 szklanka

  • 250 ml ulubionego soku jabłkowego
  • solidna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej i cynamonu
  • 4-5 goździków
  • parę kropel soku z cytryny
  •  jasny miód (lipowy, nawłociowy, rzepakowy) do smaku

Wszystko oprócz cukru miodu podgrzać. Poczekać aż napój lekko ostygnie, dodać miód i dokładnie wymieszać. Pić póki ciepłe!

Przepis autorski inspirowany amerykańskim sosem do sałatki owocowej na bazie soku jabłkowego.

 

Monika Kędzierska – Zych

Konsultacje dietetyczne -  mgr Natalia Wojnowska, CWZŻ

Biblioteka
UKS Czwórka
Działalność SU
Pedagog szkolny
Matura 2019
Łacina w 4 LO
Przydatne linki

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Zamknij informację o plikach Cookies