W dniach 26.02-06.03. 2022 grupa 24 uczniów i uczennic naszego liceum, która uczy się języka hiszpańskiego, miała okazję wybrać się na zimowe zwiedzanie Malagi.
Organizatorem wycieczki był prof. Luis Delgado Conde, a opiekę nad uczniami sprawowała wraz z nim pani dyrektor Danuta Stępień. Miejscem naszego pobytu i zakwaterowania była Malaga. Zatrzymaliśmy się w akademiku Santa Paula, w samym centrum Starego Miasta. Nasza wizyta w Maladze przypadła akurat na tydzień karnawału (26.02-6.03) oraz Dzień Andaluzji (28 lutego), dzięki czemu mieliśmy niepowtarzalną okazję podziwiania i uczestniczenia w obchodach tych niezwykle ważnych dla Hiszpanów świąt. Radości i zabawom nie było końca.
Zwiedziliśmy liczne zabytki i muzea szczególnie znaczące w Maladze, takie jak: mauretańska twierdza Alcazaba pochodząca z XI wieku, dom słynnego malarza Picassa, który został przekształcony w jego muzeum, a tamtejsza ekspozycja muzealna jest darem synowej i wnuka artysty, który urodził się i spędził dzieciństwo w Maladze, Muzeum sztuki Pabla Picassa, Muzeum Plaza de Toros (arena walk byków), MUPAM (Muzeum Dziedzictwa Kulturowego Malagi, fenicjański zamek Castillo Gibralfaro, Teatro Romano, dawny teatr rzymski, Katedra La Manquita, zwana Mankutka, ponieważ jedna z jej wież pozostaje nieskończona i kojarzy się z człowiekiem bez jednej ręki. Na chórze w katedrze stoi 58 drewnianych figur, z których większość wykonał słynny rzeźbiarz Pedro de Mena. Odwiedziliśmy też jedną z najpiękniejszych plaż Malagi - plażę w centrum miasta – Malaguetę.
W trakcie pobytu zwiedziliśmy dwie wystawy. Aby zrozumieć tematykę obrazów zaprezentowanych tam, była potrzebna wiedza z dziedziny matematyki, fizyki i biologii. Pierwsza - Antonia Rojaa pt. „Wewnętrzna Dynamika” to ekspozycja w Muzeum Dziedzictwa Kulturowego, druga - Patricia Cabrery pt. „Rolnik i astronauta” zorganizowana została w Muzeum Sztuki Współczesnej.
Edukacyjna funkcja wyjazdu została również spełniona poprzez pracę w grupach. Czwartkowe zadanie wykonywaliśmy w charakterystycznym dla Malagi „Mercado Central de Atarazanas”. To tradycyjna hala targowa z szeroką gamą produktów spożywczych i kilkoma barami tapas w kolorowej scenerii. Chociaż trudno w to uwierzyć, w czasach panowania Arabów na terenie Półwyspu Iberyjskiego budynek ten leżał nad samym brzegiem Morza Śródziemnego, a nazwa "Atarazanas" oznacza miejsce, gdzie naprawiane są statki i odnosi się do rzeczywistości XIV w. Cechą charakterystyczną stoczni było siedem łuków (do dziś zachował się tylko jeden, tworzący ścianę frontową) w kształcie podkowy, które stanowiły fasadę budynku. Na przestrzeni wieków miejsce to pełniło kilka funkcji: od klasztoru, koszar wojskowych, przez szpital, szkołę, by w 1978 r. uznano je za pomnik o dużej wartości historycznej i artystycznej. W kwietniu2010 r., po generalnym remoncie, targ został otwarty ponownie, by stać się ważnym punktem na mapie kulinarnej Malagi. Nasze zadanie polegało na skompletowaniu listy składników na dwa charakterystyczne dla regionu dania – Ensalada Malagueña i Berza Malagueña. Następnie poszczególne grupy musiały obliczyć, ile każde z nich będzie kosztowało. Zadanie to zmusiło do interakcji z lokalnymi sprzedawcami i dokładnych kalkulacji.
Pełen wrażeń tydzień zakończyły piątkowe zakupy, które pozwoliły nam zabrać ze sobą do domów choć część tego cudownego miejsca w postaci oliwek, serów czy hiszpańskiej chałwy (turrón). Podróż powrotna zajęła nam prawie całą noc, jednak wróciliśmy pełni energii i szczęśliwi, że pomimo pandemii koronowirusa i inwazji Rosji na Ukrainę mieliśmy okazję zawitać w Hiszpanii. Czas wolny, który każdy z nas mógł zagospodarować zgodnie z własnymi potrzebami i zainteresowaniami, pozwolił dogłębnie poznać Malagę. Niemal każdy uczestnik wycieczki próbował lokalnych specjałów takich jak hamburger buraczany, tapas czy ciastka pionono.
Jednym z najbardziej znanych mieszkańców Malagi, obok Pabla Picassa, jest hollywoodzki aktor Antonio Banderas.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.