Szukaj

Kolejny ciężki dzień w szkole. Wracasz do domu, rzucasz plecak na łóżko i biegniesz do kuchni. Na stole znajdujesz kartkę:
"Musiałam wyjść. Mam dziś wizytę u dentysty, nie zdążyłam zrobić obiadu. Poradzisz sobie, jesteś już duży. Buziaki. „Mama"
Brzmi jak scenariusz najgorszego koszmaru? Spokojnie, spieszymy z pomocą! Nie musisz dzwonić po pizzę. Przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów. Wykorzystujemy proste składniki w ciekawych kombinacjach. Puszki, mrożonki - to zawsze warto mieć pod ręką. Te składniki wytrzymają długo na półce lub w zamrażarce, a jednocześnie, takie owoce czy warzywa mogą być świetnym wyborem w sezonie zimowym, kiedy bulwy już nam się znudziły. ;)

Ryż z chińskimi warzywami i tofu (2 porcje)

  • kostka tofu (smak dowolny, preferowane wędzone)
  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • mrożona mieszanka chińska (można użyć świeżych warzyw)
  • sok z limonki i sos sojowy do smaku

Marynata do tofu:

  • 1 cm plaster imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki chilli

Ugotować ryż. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, imbir obrać i posiekać drobno lub zetrzeć na tarce. Połączyć z sosem sojowym i chilli. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić do marynaty. Wymieszać i zostawić na ok. 15 min. Warzywa podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, jak będą gotowe zdjąć z patelni. Oddzielnie usmażyć tofu. Połączyć wszystko z ryżem, polać sosem sojowym i sokiem z limonki do smaku.

Bardzo smaczna i prosta propozycja – myślę, że każdy da sobie z tym radę. Plus za wykorzystanie tofu – dostarczy sporo białka, jest dobrą alternatywą dla mięsa, po które sięgamy często.

Do podsmażenia składników możemy też wykorzystać po prostu odrobinę oleju rzepakowego, jeśli nie mamy masła klarowanego.

Wrapy z czerwoną fasolą i pomidorami (dla 2 głodnych chłopców lub 4 drobnych dziewczyn :) )

  • 4 tortille (domowe lub z dobrym składem)
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów (w sezonie świeży, duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • zioła prowansalskie
  • twardy ser żółty

Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek na maśle klarowanym (lub oleju rzepakowym). Dorzucić pomidory razem z sokiem, zredukować. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik do 100 st. C. Wykładać farsz na tortille, zetrzeć na nie ser, złożyć podobnie jak burrito. Piec ok. 5 min, aż ser się stopi.

Kolejna świetna propozycja, nawet dla kuchennych żółtodziobów. Czerwona fasola jest bardzo sycąca, dostarczy nam białka i błonnika pokarmowego. W zastępstwie dobrze sprawdzi się też ciecierzyca. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie przygotowanie, polecam składanie jak quesadille – na połowę tortilli nakładamy farsz, trochę sera, składamy przykrywając drugą połową, dociskamy i zapiekamy. Po upieczeniu kroimy na trójkąty.  

 

Makaron ze szpinakiem (2 porcje)

  • 200g makaronu pełnoziarnistego (najlepiej użyć tagliatelle)
  • 200g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki sera feta (najlepiej oryginalnego, z mleka owczego i koziego, a nie sera sałatkowo - kanapkowego)
  • sól, gałka muszkatołowa, świeżo mielony pieprz

Makaron ugotować. Podsmażyć na maśle klarowanym pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dorzucić szpinak i dusić do miękkości lub do rozmrożenia. Ser pokroić w kostkę i dorzucić do szpinaku, chwilkę podgrzać razem. Doprawić według uznania, dodać makaron i wymieszać.

Świetne danie – proste i sycące! Pełnoziarnisty makaron nasyci na długo, a połączenie szpinaku i fety smakuje wyśmienicie. Bardzo mnie cieszy wykorzystanie szpinaku, do którego wiele osób podchodzi niechętnie, a to naprawdę fajny i smaczny produkt!

 

Kasza gryczana z olejem lnianym i pieczarkami (1 porcja)

  • 100 g kaszy gryczanej
  • ok. 5 cm białej części pora
  • kilka pieczarek
  • ser żółty
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Ugotować kaszę. Pokroić pora w półkrążki, pieczarki w plasterki, podsmażyć razem na maśle i przyprawić. Kaszę wyłożyć na talerz, polać olejem lnianym, wyłożyć pieczarki z porem i zetrzeć odrobinę sera żółtego.

To danie chyba każdy da radę przygotować – łatwe i smaczne. Plus za dodatek tłuszczu na zimno, do polania kaszy – nie niszczymy w ten sposób jego korzystnych właściwości.

 

Paulina Wolańska, klasa 3h, rocznik 2016 – 2019

Przepisy zaakceptowała i komentarzem uzupełniła - mgr Natalia Wojnowska, CWZŻ

 

 

 

 

 

 

zdjęcia Pauliny Wolańskiej 3H

Biblioteka
Internat
Działalność SU
Pedagog szkolny
Matura 2020
Łacina w 4 LO
Przydatne linki

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Zamknij informację o plikach Cookies