Uczniowie‎ > ‎Znani absolwenci‎ > ‎

Szymon Lenkowski

Szymon Lenkowski (ur. 28 lutego 1981 w Rzeszowie) – polski operator filmowy, reżyser światła.

Szymon Lenkowski ukończył Wydział Operatorski w PWSFTviT w Łodzi, oraz operatorską klasę mistrzowską László Kovácsa ASC i Vilmosa Zsigmonta ASC w Budapeszcie. Jest laureatem Srebrnej kijanki za zdjęcia na festiwalu Camerimage. Jego film Siena pokazywany był na festiwalu w Cannes (2003); był uczestnikiem Berlinale Talent Campus w latach 2004 i 2005.

Lenkowski jest reżyserem światła do kilkunastu spektakli teatralnych i licznych widowisk telewizyjnych, autorem zdjęć do filmów krótkometrażowych, teledysków i filmów dokumentalnych. Zrealizował kilkadziesiąt reklam (m. in. dla Orange, Pekao SA, ING, Aegon, Pudliszki, Link4). W 2009 roku, wraz z Piotrem Bujnowiczem, założył firmę produkcyjną Trailer and More.

W roku 2009 Szymon Lenkowski zrealizował pełnometrażowy film fabularny "Jestem twój" w reżyserii Mariusza Grzegorzka. Za zdjęcia do tego filmu był nominowany do nagrody Złota żaba w polskim konkursie festiwalu Camerimage.

W roku 2010 zrealizował zdjęcia do pełnometrażowego filmu fabularnego Filipa Marczewskiego "Bez wstydu" z Agnieszką Grochowską i Mateuszem Kościukiewiczem w rolach głównych. Film zdobył nagrodę Civis Media Prize za najlepszy europejski film telewizyjny.

W roku 2012 pracował jako operator przy formatowaniu wizualnym nowego serialu telewizyjnego TVP "Wszystko przed nami".

W roku 2015 wyprodukował wspólnie z agencją LVOV film reklamowy „Ostatnia butelka” dla marki J.A.Baczewski, który wygrał Grand Prix w kategorii Film na festiwalu Golden Drum, oraz trzy nagrody w konkursie kreatywnym KTR 2015.

W roku 2014 i 2015 zrealizował duży międzynarodowy film fabularny realizowany w Krakowie, oraz w Indiach, zatytułowany "Bangistan".

W roku 2015 współtworzył zdjęcia do filmu dokumentalnego "Koniec świata", który zdobył Nagrodę dla Najlepszego Filmu Krótkometrażowego na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Hot Springs w Stanach Zjednoczonych i tym samym tzw. kwalifikator oscarowy. Od tamtej pory film może zostać zgłoszony do nagród Amerykańskiej Akademii Filmowej w kategorii krótkometrażowego dokumentu. Pierwsze listy nominacji do Oscarów 2017 będą ogłoszone jesienią 2016.

Mieszka i pracuje w Warszawie.

Filmografia
Operator:
  •     2015 Koniec świata, reż. Monika Pawluczuk
  •     2015 Breathe, reż. Youssef Ouarrak
  •     2015 Świt, reż. Igor Devold
  •     2015 Bangistan, reż. Karan Anshuman
  •     2013 Wszystko przed nami, reż. Piotr Wereśniak
  •     2012 Bez wstydu, reż. Filip Marczewski
  •     2009 Jestem twój, reż. Mariusz Grzegorzek
  •     2008 Jak w niebie, reż. Filip Marczewski (48. Krakowski Festiwal Filmowy – Szymon Lenkowski – Nagroda prezesa TVP za najlepsze zdjęcia[2])
  •     2007 Aria Diva, operator kamery, reż. Agnieszka Smoczyńska
  •     2008 PRL de luxe, zdjęcia, współautor, reż. Edyta Wróblewska
  •     2008 Kici, kici, zdjęcia, współautor, reż. Paweł Łoziński
  •     2006 Nasiona, film dok. 28’, zdjęcia, reż. Wojciech Kasperski; Cieszyn (Wakacyjne Kadry) – nagroda za najlepszy debiut w sztuce filmowej w swojej specjalności: Złota Podkowa
  •     2005 Jutro, film fabularny 10’, zdjęcia, reż. Leiv Igor Devold
  •     2005 Janek, film fabularny 15’, zdjęcia, reż. Piotr J. Lewandowski
  •     2005 Krasnoludki jadą na Ukrainę, film dok. 58’, zdjęcia, reż. Mirosław Dębiński
  •     2004 If I were a fish, zdjęcia, reż. Tomasz Wolski
  •     2004 Cyrano, film fabularny 17’, zdjęcia, reż. Filip Marczewski; nagroda pisma Kamera za zdjęcia
  •     2004 Bieda ziemia, film. dok. 35mm 5’, zdjęcia, reż. Filip Marczewski
  •     2004 Zwycięzcy i przegrani, film dok. 52’, zdjęcia, reż. Mirosław Dębiński
  •     2003 Ostatni człowiek, zdjęcia, reż. Szymon Lenkowski
  •     2002 Siena, film fabularny 4’, zdjęcia, reż. Szymon Lenkowski; Festiwal Sztuki Operatorskiej Camerimage – Srebrna kijanka[3]
Producent:
  •     2013 Płynące wieżowce, współproducent, reż. Tomasz Wasilewski
Reżyser trailerów, spotów TV, making off i oprawy filmowej:
  •     2016 #WszystkoGra, reż. Agnieszka Glińska
  •     2015 DISCO POLO, reż. Maciej Bochniak
  •     2015 Pakt, reż. Marek Lechki
  •     2014 Wataha, reż. Michał Gazda
  •     2013 Bez tajemnic, reż. Wojciech Smarzowski
  •     2012 Wałęsa. Człowiek z nadziei, reż. Andrzej Wajda, produkcja: Akson Studio
  •     2011 Bez tajemnic, reż. Anna Kazejak-Dawid, Jacek Borcuch, produkcja : HBO Polska
  •     2010 Różyczka, reż. Jan Kidawa-Błoński
  •     2010 Generał Nil, reż. Ryszard Bugajski
Materiały zaczerpnięte ze strony   https://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Lenkowski
Comments